Natuurinstituut

28-OKT-2019 - Op zaterdag 19 oktober verzamelen we om halfelf met een groep van tien deelnemers achter het Huis van Hilde in Castricum. Onze gids is Jacob Butter van KNNV afdeling Zaanstreek-Waterland. Het is voor het 36e opeenvolgende jaar dat hij met een groep op stap gaat om paddenstoelen te zoeken.

Het is afgelopen tijd flink nat geweest, dus de verwachtingen om er veel te vinden zijn goed. Gedurende de tocht verrast Jacob ons keer op keer met zijn parate kennis. Als hij het een enkele keer niet weet, haalt hij de Veldgids Paddenstoelen deel 1 en 2 van Nico Dan en Thomas W. Kuyper tevoorschijn.

Onderstaande foto's zijn een selectie uit de serie foto's gemaakt door Arno en Onno tijdens deze tocht.
Klik op de foto's voor een vergroting.

Aardappelbovist Beukenridderzwam Bundelcollybia Eikenbloedzwam 170x165


We lopen over de Oude Schulpweg richting theehuis Hof van Kijk Uit. Over dit stuk van nog geen vijfhonderd meter doen we ongeveer twee uur. De soortenrijkdom die wij aantreffen, is te vinden in de lijst gevoegd bij dit verslag. Jacob vertelt ons onder meer over sporen, plaatjeszwammen, saprotrophie (paddenstoelen levend op dood materiaal), mycorrhiza (schimmels levend in symbiose) en necrotrophie (een zwam die de gastheer doodt). Zelfs de Stradivariusschimmel komt aan de orde. Volgens onderzoekers zou de Houtschimmel de klank in de violen van de beroemde bouwer ten goede komen.

Gekraagde aardster Helmmycena Klontjestrilzwam Narcisameniet


Jacob proeft een stukje van de stevige Braakrussula. Nadat hij de stukjes van de hoed uit heeft gespuugd, vertelt hij ons dat de smaak zich laat omschrijven als peperig. Als hij ons aan de Narcisamaniet laat ruiken, varieert onze omschrijving van de geur van gasfabriek tot binnenbad. Van de groene Knolamaniet, de giftigste paddenstoel van Nederland, wordt niet geproefd. We treffen de Roodbruine Schijntrechterzwam aan, die vaak te vinden is op oude riethopen, en ruiken aan de Witte Russula. Onze neuzen laten geen twijfel bestaan over de vislucht die dit uit 750 soorten bestaande geslacht weet te verspreiden.

Nevelzwam Rode koolzwam Takruitertje Witte geweizwam


Het is halfeen en zes deelnemers nemen om verschillende redenen afscheid. We vervolgen de tocht met z’n vieren over de Willemslaan. Daar vinden we onder meer een uitgeholde Ruitjesbovist van vorig jaar en de Stinkparasolzwam die een vage stopverflucht verspreidt. Via de Bredeweg lopen we terug. De Tonderzwam toont ons een staaltje van positieve geotrophie, het verschijnsel dat groei wordt beïnvloed door zwaartekracht. We zien Takruitertjes op dode Kamperfoelie, Meniezwammetjes op Kardinaalsmuts en sluiten af met de slanke Anijschampignon die voor de verandering aangenaam ruikt.

Aan het eind van onze paddenstoelentocht bedankt Anton van Riel gids Jacob met enkele bijzondere herfstbiertjes. Samen hebben we in een halve dag in totaal bijna 60 soorten gedetermineerd.

Bron:
Tekst aangeleverd door: Onno Walgien
Foto's: Arno Hoitink en Onno Walgien; Leadfoto: Stockfoto