Natuurinstituut

Het Natuur Instituut start in 2020 met een geheel nieuwe cursus gericht op de biologie van verschillende landschappen in Nederland.

Onze docenten hebben de afgelopen jaren met veel enthousiasme onze Natuurgidsencursus gegeven en daarmee vele gemotiveerde natuurgidsen opgeleid. Naar aanleiding van vele verzoeken om een verdere verdieping van opgedane kennis is deze biologiecursus ontwikkeld. 


Doel en inhoud

Het doel van deze cursus is kennis en begrip van verschillende landschappen te verwerven, maar ook om bestaande kennis van flora en fauna verder uit te bouwen en met name het leren determineren beter onder de knie te krijgen.

Tijdens deze cursus bestuderen, onderzoeken en bezoeken we verschillende landschappen op het gebied van geomorfologie, bodem, flora en fauna.
We bezoeken onder andere:

  • Biesbosch,
  • veenweidegebied in Noord-Holland,
  • actief hoogveen in Overijssel,
  • natte heide in Drenthe,
  • eiland Wieringen,
  • Veluwe,
  • Utrechtse Heuvelrug,
  • rivierstroomdalen van de Overijsselse Vecht. 

In de cursus zit ook een drie-daags studieweekend in Drenthe met o.a. bezoek aan het Dwingelderveld en het Fochtelooërveen.

De theorie-avonden zijn op woensdagavond en worden gehouden in ons Natuurcentrum Heukelshof aan de Terborchlaan in Alkmaar. De theorie-avonden worden gevolgd door een aansluitende excursie op zaterdag; deze neemt de hele dag in beslag. 
De excursies kunnen bestaan uit wandelexcursies (bijv Actief Hoogveen, Veluwe), fietsexcursies (Wieringen, Natte Heide) of vaarexcursies (Biesbosch, Veenweidegebied)

Tijdens de schoolvakanties zijn er geen activiteiten.

Er zijn 18 theorie-avonden en 18 excursiedagen. Bij de theorie-avonden behoort huiswerk, dat getoetst wordt. 
De cursisten maken geen presentaties, maar doen wel veldwerk, inventarisaties, determinaties en verslaglegging.


Deelname.

De cursus gaat door bij minimaal 16 deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is 20. Enige voorkennis van flora en fauna, of een afgeronde natuurgidsencursus is een pré. Het belangrijkste argument is echter een persoonlijke motivatie om naast “genieten” ook ……."te willen uithalen, wat er inzit"


Cursusleiding.

De cursus wordt verzorgd door deskundigen op het gebied van ecologie en biologie. Tijdens de cursus zullen enige externe specialisten een presentatie over flora of fauna verzorgen gecombineerd met het te bezoeken landschap.


Kosten.

De kosten voor de jaarcursus bedragen € 795. Het bedrag kan in twee opeenvolgende maandelijkse termijnen worden voldaan.

In de prijs van de cursus is inbegrepen het gebruik van een boekenpakket, toegang tot een digitale leeromgeving, weekend (verblijf en eten/drinken), huur boten bij vaarexcursies, koffie/thee bij theorie-avonden.
Niet inbegrepen zijn de persoonlijke reiskosten en eventueel de huur van fietsen tijdens dagexcursies en het weekend en persoonlijke kosten, bijvoorbeeld: consumpties van restaurants of terrasjes.


Certificaat.

Na afloop ontvangen de cursisten een certificaat van deelname als 80% van de theorie- en excursie-dagen is bezocht. Als ook de toetsen voor 80% zijn gehaald ontvangen de cursisten het diploma “Landschap Ecologie"


Aanmelding.

U kunt zich tot 30 november aanmelden voor deze cursus.

Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.met uw persoonlijke gegevens (naam, adres, woonplaats, telefoon, geb.datum, vooropleiding en/of beroep) en uw motivatie.  
Bij overtekening van het aantal deelnemers wordt een wachtlijst gemaakt. U ontvangt bericht over plaatsing in de cursusgroep of op de wachtlijst. In de maand december ontvangt u een uitnodiging voor een kennismaking vooraf met de cursusgroep.